Zinkwerk en dakgoten

Zink en koper zijn een noodzakelijk micro-element voor mens, dier en plant. Zinkverbindingen worden al meer dan 2.500 jaar gebruikt voor de productie van messing (een legering van zink en koper). Koper komt vrijwel overal ter wereld voor en werd al lang geleden door de mensheid ontdekt.

Ook in het bouwproces zijn zink en koper niet meer weg te denken. Ook in de toekomst zullen het belangrijke bouwmetalen blijven met een bewezen duurzaamheid.

Uit zink en koper vervaardigt Harskamp; dakgoten, daken, regenwaterafvoeren, vergaarbakken, ornamenten, afdekkappen, gevelbekledingen, etc.  

 

Harskamp werkt enkel met gewalst Nederlands TitaanZink (NTZ): Nedzink
Harskamp werkt volgens de voorschriften gesteld door Monumentenwacht en conform het Nederlands Bouwbesluit.

Inspirerende vormvrijheid geeft speelruimte

Verandering, inspiratie en groei zijn leidende begrippen in de bouwkunde. Daarom vragen architecten voortdurend om materialen die hen in staat stellen tot nieuwe en vrijere designs. NedZink helpt mee creëren door zink als bouwmateriaal geschikt te maken voor alle toepassingen. In banen en vlakken, maar ook bijvoorbeeld in ronde vormen. Deze vormvrijheid geeft de architect veel speelruimte in het creëren van esthetisch aansprekende ontwerpen.

Creatieve toepassingen

Strakke lijnen, weelderige rondingen, minutieuze detailleringen of grote gebaren. Alles is mogelijk met zink. Daardoor hoeft de architect zich niet te beperken in creatieve toepassingen van zink als bouwmateriaal in daken en gevels, in exterieur en interieur, van woningen of van utiliteitsgebouwen.


Organisch combineren voor hoogwaardige uitstraling

Als natuurlijk product laat zink zich organisch combineren met andere materialen. Dit verhoogt de creatieve uitdaging om dit bouwmateriaal te betrekken in de hoogwaardige uitstraling van zowel klassieke als moderne architectuur.

Zink heeft een natuurlijke plaats in onze kringloop

Zink helpt substantieel bij de verduurzaming van ons leefklimaat. Dankzij de verminderde zuurgraad van regenwater wordt de toch al aanzienlijke levensduur van bouwzink steeds langer. Omdat zink voor 95% recyclebaar is, kan het oorspronkelijke metaal zonder verlies van eigenschappen keer op keer opnieuw worden toegepast. Dat verlaagt over de hele levenscyclus genomen de energiebehoefte voor (re)productie, de hoeveelheid emissies en het afval. 

De beste keuze voor hoge levensduur en imago

Als bouwmateriaal in dak- en gevelbedekking en in hemelwaterafvoersystemen is zink bij uitstek betrouwbaar, omdat het lang meegaat en daarna opnieuw gebruikt kan worden. Architecten die in zink denken, geven hoog op van de toepassingsmogelijkheden en van de uitstralingseffecten.

Opdrachtgevers weten wat de toegevoegde waarde ervan is voor hun vastgoed. Bovendien rekenen zij op het ontbreken van onderhoudskosten. De overheid stimuleert deze bewuste keuzes, die bijdragen aan de bescherming én verfraaiing van de leefomgeving.